Duurzame toekomst voor iedereen.

Hoeveel kilometers heb ik vandaag eigenlijk op mijn bord liggen?

Regelmatig staat de consument in de supermarkt voor de keuze: koop ik Elstars of Granny Smith? Zelden wordt die keuze vertaald naar het dilemma: koop ik appels uit de Betuwe of die uit Nieuw-Zeeland? Toch is de Elstar nauwelijks 100 kilometer onderweg, terwijl de Granny Smith een kleine 20.000 kilometer moet reizen voordat die op de Hollandse fruitschaal ligt. De aanschaf van een Elstar scheelt dus een hoop vervuilend transport.

Laatst stond er een heel stuk in de krant over de kilometers op ons bord, gemiddeld over de week komt bijna iedereen aan 5 continenten. Reken dit om naar liters brandstof voor het transport en het afval daarvan en dan blijken we niet zo duurzaam bezig te zijn. 

Bananen groeien hier niet, dat snap ik ook, maar laatst zag ik peultjes uit Zimbabwe en helemaal niet zo duur hoor maar dan vraag ik me wel eens af waarom he? Wat dat kunnen we makkelijk hier in Europa. Sterker nog heel veel kun je zelf.

Dit zou zomaar een mooi project met tieners kunnen zijn, bereken de kilometers van 1 week op je bord. En ga daarna met ze aan de slag om deze te verlagen, het bewustzijn te creëren hierin. Hoeveel kilometers kunnen jullie verlagen? En als volgende zomer nou eens alle tomaten en komkommers al eens op jullie eigen terras groeien, hoever kun je dan verlagen? Kinderen betrekken bij zoiets maakt dat ze zomaar een Towergarden als vreselijk nuttig en leuk gaan zien en begrijpen waarom je hiervoor kiest. Dat het leven vraagt om bewuste keuzes en goede gewoontes hierin. Laat je als gezin informeren, laat ik ze zien hoe zij hier ook zelf mee kunnen kweken

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *